21 kolovoza, 2014

Cirkulacija

"Cirkulacija (lat.), optok, kružno gibanje, kolanje, promet (robe, novca, krvi)."*

Dodao bih ovoj definiciji, iz svojih sebičnih razloga, i promet misli, riječi. I pisanog djelovanja.

Prvotna ideja uoči ponovnog pokretanja ovog bloga, bilo je preimenovanje njegovog naziva u neku igru riječi koja bi obavezno uključivala i riječ cirkulacija, zbog višeznačne simbolike. 

Prije svega, jer je ponovno bloganje, redovito objavljivanje postova, i javno prostituiranje misli putem internetske mreže, zapravo liječenje i ponovno buđenje jedne davno utrnule navike, odnosno oživljavanje jedne ugasle cirkulacije.

Drugi od tri razloga je taj što ponovno bloganje treba predstavljati, osim spomenutog cilja liječenja, također i sredstvo za liječenje jedne druge bolesti. Ono treba pokrenuti i ojačati cirkulaciju moga općeg spisateljskog djelovanja. Usvajanjem svakodnevne navike pismenog izražavanja na blogu, smatram da ću se lakše boriti sa zakržljalošću volje za pisanjem. Naime, iako je istina da sam dosta toga napisao u zadnjih godinu i više dana, većina toga je predstavljalo prenošenje nekih starih, neiskorištenih ideja (nije bilo isključivo tako, ali je bilo u sramotno velikoj mjeri). Većinu tih zamisli sam dosad istrošio, zato mozak treba pod hitno probuditi i naviknuti na osmišljavnaje novoga. Elem, razbuditi cirkulaciju.

(Sve to naravno pod uvjetom da mi druge obveze dozvole redovitu koncentraciju na bloganje i ne ubiju volju. Gubitak volje najveći je neprijatelj održavanju cirkulacije).

Treći razlog (kojeg bi zapravo trebalo smatrati prvim, s obzirom da je pokrenuo ideju o ovakvom naslovu bloga/temu ovog posta) su određeni zdravstveni problemi koji se vuku već predugo, a liječiti se trebaju, pogađate, poboljšavanjem krvne cirkulacije. No ne bih o tome previše ovaj put.

No čak ni tri snažna razloga nisu bila dovoljna da se ideja održi. Nisam mogao smisliti ništa dovoljno originalno i upečatljivo na temu cirkulacije, što bi smatrao kvalitetnim nazivom za blog, a nakon toga mi je sinulo Meko Š i odmah me osvojilo. Sjajan oksimoron u kojem prepoznajem određenu simboliku vezanu uz moj karakter i stavove.

Doznali ste znači kako sam došao do naslova, kao i do potrebe da se ponovno uhvatim bloga. Nesumnjivo ste primijetili i kako se naglasak stavlja na pisanje, dok je blog u svojim starijim zlatnim danima, pružao gotovo isključivo ilustracije, odnosno stripove. Da, zaokret prema pisanju je konačan i gotovo potpun. Može se još uvijek dogoditi da ponekad nešto za nekoga nacrtam, ali o tome na blogu vjerojatno neće biti riječi. Odsad nadalje idu samo kolumne, recenzije, komentari, tekstovi, riječi, riječi... i pokoja slika, ali samo za ukras.

Dobro, nakon što sam se povratno oglasio, možemo odmah dalje. Što brže i što češće. Radi bolje cirkuacije, jel?

Nema komentara: